Wydawnictwa

12.01.2019

Smaki ziemi jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat.

Książka zawiera historię dziedzictwa kulinarnego powiatu jarosławskiego oraz opisy regionalnych przedsiębiorstw; są to piekarnie, cukiernie, pasieki, winnice, masarnie, zakłady mięsne. W większości przypadków to firmy rodzinne, które przez pokolenia nawiązują do tradycji kulinarnej miejsca, szanując jego kulturowe dziedzictwo. Wytwarzane w tych firmach produkty powstają ze świadomej potrzeby ocalenia od zapomnienia tradycji oraz z zamiłowania do otaczającej nas natury. Opowieść rozpoczyna się od czasów, gdy Jarosław był potęgą kupiecką I Rzeczypospolitej. Od tradycji związanych z powstałymi z ziarna - chlebem, piwem, gorzałką a także piernikami, biszkoptami oraz mięsami i wędlinami. Są także rozdziały poświęcone rybom, bo przecież rzeka San stanowi integralną część powiatu. Sporo informacji znaleźć tam można również o kulinarnych - i nie tylko - zwyczajach związanych ze świętami i obrzędami religijnymi. Trzecią część wydawnictwa stanowi prezentacja gmin powiatu „od kuchni”. A tu znaleźć można np. niepowtarzalne przepisy i receptury (na pastę z opieniek, hreczniaka z kaszy gryczanej, karpia zapiekanego, ale także kiszone warzywa).

Zapraszamy do zakupu książki w Punkcie Informacji Turystyczno-Kulturalnej Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu lub wysyłkowo.

 Oprawa – twarda

Liczba stron – 160

Rok wydania – 2018

Agnieszka Wilczyńska-Gemra
(Aktualizacja: 12.01.2019 13:28)
Partnerzy